Kenelle terapia sopii?

Lyhytterapia on matalankynnyksen keskusteluapua elämäntilanteissa, joissa omat voimavarat tai keinot eivät enää kanna!

Terapia sopii kaikille, joilla on halu parantaa omaa elämänlaatuaan, kohentaa mielenterveyttään, kirkastaa omaa arvopohjaistaan elämänpolkuaan, oppia lisää itsestään ja saada toimivia työkaluja tulevaisuuden vastoinkäymisten varalle. 

Terapeutin vastaanotolla käy aivan tavallisia ihmisiä. Ihmisiä, jotka ovat kohdanneet vaikeuksia, joita he haluavat käsitellä päästäkseen elämässään eteenpäin. Oli terapiaan hakeutumisen syy mikä tahansa, niin itsetuntemuksen kasvattaminen ja elämän pohtiminen voi olla paikallaan jokaiselle meistä. 

Varaa rohkeasti aika vastaanotolleni. Voimme yhdessä tarkastella, kuinka voisin sinua auttaa?

Koska terapiassa saatetaan käsitellä vaikeitakin asioita, tulee sinulla olla riittävästi voimavaroja, jotta jaksaa käydä näitä keskusteluja sekä tehdä pieniä kotitehtäviä terapiatapaamisten välissä. 


Työnohjaus auttaa sinua jaksamaan 

Työnohjaus on työhön liittyvää oppimista edistävä ja organisaation toimintaa kehittävä vakiintunut työmenetelmä.

Työnohjaus sopii kaikille, jotka haluavat oppia ja kehittyä työssään.

Työnohjausta voidaan antaa yksilölle, ryhmälle tai koko työyhteisölle. Se sopii erilaisille organisaatioille toimialasta riippumatta. 

Työnohjausta voidaan hyödyntää kaikilla toimialoilla työntekijän ammattista tai tehtävästä riippumatta. Työnohjausta on perinteisesti käytetty sosiaali- ja terveysalalla sekä kirkon piirissä. Sitä käytetään laajasti niin yksityisellä, julkisella kuin kolmannella sektorillakin.

Mitä työnohjauksessa tapahtuu

  • Työnohjaus on prosessi, jolle hyvä varata riittävästi aikaa. Tapaamiset voivat esimerkiksi olla 45 min -1,5 tuntia kerrallaan 2-4 viikon välein.
  • Ryhmätyönohjauksessa ryhmän ihannekoko on 3-6 henkilöä. Yhteisötyönohjaukseen osallistuu koko työyhteisö, myös esihenkilö.
  • Työnohjaus on luottamuksellista.
  • Jokaisella osallistujalla on itsemääräämisoikeus sen suhteen, mitä ja miten avoimesti työnohjauksessa kertoo asioista.
  • Työnohjaaja pyrkii objektiivisuuteen ja katsoo asioita ulkopuolisen silmin.
  • Ohjaaja ei anna suoria ohjeita eikä neuvoja ohjattaville. Sen sijaan hän auttaa kysymyksillään ohjattavia löytämään omia ratkaisuja työn sujuvuuden parantamiseksi, jäsentämään työhön liittyviä tilanteita ja oppimaan niistä.